Starnutie a staroba – ako ich zvládnuť s minimom obmedzení?

Máte strach zo starnutia? Neviete, ako zvládnete starobu? Tomuto obdobiu sa s pribúdajúcimi rokmi nevyhne nikto. Nie je však dôvod na obavy. To, ako prežijete jeseň života, máte vo veľkej miere vo svojich rukách. Kedy začína staroba, ako sa na ňu pripraviť a čomu sa nevyhnete?

Kedy začínajú staroba a starnutie?

Starnúť začíname v princípe od momentu, v ktorom sme sa narodili. Začiatok starnutia však môžeme zaradiť aj do momentu, keď naše telo ukončí fázu dospievania, čiže individuálne je to medzi 15. a 20. rokom života. Skutočnou odpoveďou na túto otázku v kontexte zhoršovania fyzického zdravia a postupnej degradácie pohybového aparátu je však vek medzi 40. a 50. rokom života. Práve v tomto období je ľudské telo na vrchole svojich síl. Kým sily štyridsať či päťdesiat rokov pribúdali, teraz začínajú pomaly ubúdať. U žien je starnutie spojené napríklad aj s obdobím menopauzy

Fyzické zdravie a staroba

Rednutie kostí, atrofovanie svalstva, znížená funkcia orgánov, ale aj zhoršovanie imunity sú typickými príznakmi starnutia. Všetky tieto príznaky sa však dajú výrazne spomaliť. Genetické predispozície a dedičné ochorenia si síce nevyberiete, no dodržiavaním zdravej životosprávy s pravidelným pohybom (ideálne od mladosti) dokážete svoje telo zachovať v dobrom stave. Ak ste sa aj počas života príliš nehýbali, práve obdobie starnutia je najlepším časom, keď by ste mali začať. Fyzickým cvičením v rozumnej miere dokážete výrazne posilniť slabnúce svalstvo, vyhýbaním sa alkoholu, tabaku a nezdravým potravinám zase nezaťažovať orgány a dopriať im správnu výživu. Kegelove cviky vám dokážu pomôcť vyhnúť sa inkontinencii. 

Pozornosť venujme aj duševnému zdraviu

Psychické ochorenia sú na Slovensku stále mierne stigmatizované a ich preberanie na verejnosti vnímajú mnohí ľudia ako tabu. Málokto sa hanbí prezradiť informácie o svojich zdravotných problémoch s kolenom či dokonca so spomínanou inkontinenciou, no s odhalením psychických problémov má veľa ľudí stále problém pre strach z reakcie okolia. Osveta o psychickom zdraví, ktoré sa tiež s príchodom starnutia môže zhoršovať, je preto mimoriadne dôležitá. Venujte pozornosť svojej mysli. Dostatočne oddychujte, vyhýbajte sa stresu a neváhajte konzultovať svoje problémy s odborníkom, napríklad terapeutom. Psychické zdravie je rovnako dôležité ako fyzické. 

Zabezpečenie dôstojnej staroby

Napriek dobrému fyzickému a psychickému zdraviu môže byť staroba dôstojná len s dobrým zabezpečením. Nikto sa skôr či neskôr nevyhne nákupu liekov, zdravotníckych potrieb, ale napríklad aj inkontinenčných pomôcok. Kým človek pracuje, môže si toho dovoliť viac, ako keď je odkázaný len na štátny dôchodok, prípadne pomoc príbuzných. Nikdy však nie je neskoro začať si sporiť finančné prostriedky na zabezpečenie komfortnej jesene života. 

Staroba bez obmedzení je krásna

Staroba môže byť krásna. Môžete si užiť dostatok voľného času, dni strávené s rodinou, priateľmi a vnúčatami a všetko prežívať naplno. Všetko však máte vo svojich rukách. Pripravte sa na starnutie a venujte svojmu zdraviu dostatok času už v mladosti. V starobe sa vám to desaťnásobne vráti.